top of page
Image by 🇸🇮 Janko Ferlič

Boekentips

Boekentips: Welkom

Onderstaande boeken kunnen je ondersteunen in je herstelproces

Over: Methode Somatic Experiencing

De tijger ontwaakt - Peter Levine

Peter Levine is de grondlegger van de Somatic Experiencing methode. Het boek beschrijft in begrijpelijke taal de basisprincipes van Somatic Experiencing. Deze methode gaat ervan uit dat traumaverschijnselen
eerder biologisch dan psychologisch zijn en daarom het best op een lichaamsgerichte manier kunnen worden bestreden.

Over: Methode Somatic Experiencing

De stem van je lichaam - Peter Levine

De stem van je lichaam is Levine’s meest persoonlijke boek, dat fascinerende praktijkvoorbeelden combineert met onderzoeken uit de biologie, de neurowetenschap en de lichaamsgerichte psychotherapie. De lezer verwerft praktische oefeningen om mee te werken en krijgt op deze manier meer inzicht in de betekenis van trauma.

Over: Connectie tussen de geest & lichamelijke klachten

Wanneer je lichaam nee zegt - Gabor Mate

Dr. Gabor Maté geeft o.a. met behulp van vele praktijkvoorbeelden antwoord op vragen over de rol die de mind-bodyconnectie speelt in het ontwikkelen van lichamelijke en geestelijke ziektes. Hij geeft overtuigend bewijs voor deze link en laat bovenal zien dat wij allemaal de wijsheid bezitten om onszelf te helen.

Over: Lichaamsbewustzijn ontwikkelen

Van binnen weet je alles - Annet van Laar

Dit boek beschrijft hoe het lichaam bij denken, voelen en handelen als een integraal kompas functioneert. De signalen van je lichaamswijsheid zijn eenvoudig, doeltreffend en kernachtig. Annet van Laar beschrijft aan de hand van theorie, praktijkvoorbeelden, illustraties en oefeningen de vitale kwaliteiten die het lichaam herbergt en hoe deze zich uitdrukken via de lichaamstaal.

Over: Zelfbehandeling Cranio Sacraal

Cranio Sacraal zelfbehandeling - Daniel Agustoni

Bij een Cranio Sacraal-behandeling ontstaat door zachte aanraking een diepe ontspanning op lichamelijk en energetisch niveau.
Dit boek biedt talloze behandelingen die je zonder verdere voorbereidingen zelf kunt uitvoeren. De Cranio Sacraal-zelfbehandeling bevordert de genezing van binnenuit, ondersteunt de zelfregulering en brengt het hele lichaam in balans.

Over: Oefeningen voor stress ontlading

Trauma- en spanningsreducerende oefeningen - David Bercelli

Alle zoogdieren trillen en of schudden na een stressmoment waarna ze hun leven hervatten alsof er niks is gebeurd is. TRE (Tension & Trauma Releasing Exercises) is een zelfhulpmethode en omvat een serie van zes oefeningen die dit trillen en of schudden uitnodigen en daarmee de spanning in de spieren helpt te verminderen.

Over: Systemisch werk

De fontein - Els van Steijn

Hardnekkige patronen in je leven zijn vaak terug te voeren op je familiesysteem; de onlosmakelijke verbinding met al je familieleden. Net als de natuur kent dat systeem onzichtbare wetmatigheden waarvan je je vaak niet bewust bent, maar die grote invloed op je leven uitoefenen. Dit handboek vol praktische tips en heldere theorieën legt uit hoe je deze systemische wetmatigheden voor je kunt laten werken, om daarmee op volle kracht in het leven te komen staan.

Over: De ademhaling

De adem, bron van ontspanning en vitaliteit - Regine Herbig

Adem is de essentie van ons bestaan. De adem is de basis voor de ontplooiing van de levenskracht op zowel lichamelijk als geestelijk niveau. Hij is een bron van ontspanning, vitaliteit en zelfkennis. Mensen met stress- en spanningsklachten zullen veel baat hebben bij dit boek. Maar ook voor ieder ander die wil werken aan zijn gezondheid, welzijn en innerlijke groei, vormt het oefenen met de adem een waardevolle ervaring.

Over: Mindfulness

Mindfulness, een praktische gids om rust te vinden in een hectische wereld - Mark Williams

Dit boek legt uit hoe gedachten en gevoelens werken en hoe mindfulness daar een gunstige invloed op kan hebben. Met hulp van een reeks eenvoudige oefeningen die je gemakkelijk kunt inpassen in je dagelijks leven, leer je hoe je jezelf stap voor stap kunt bevrijden van angst, stress, somberheid en vermoeidheid.
Mark Williams ontwikkelde (samen met collega's) Mindfulness Based Cognitive Therapy (MBCT)

Boekentips: Lijst
bottom of page