top of page
Image by Conscious Design

Cranio Sacraal Therapie

Lichaamswerk: Welkom

Cranio Sacraal Therapie

Met lichaamswerk wordt bedoeld dat gewerkt wordt met afgestemde aanraking. Dit kan een belangrijke aanvulling zijn op de 'Somatic Experiencing' methode ter bevordering van het natuurlijk herstel van je lichaam. De 'Cranio Sacraal Therapie' methode die ik gebruik is ontwikkeld door osteopaat John E. Upledger. ‘Cranio Sacraal therapie’ stimuleert het zelf genezend vermogen. Het is een zachte behandelmethode die zich richt op het opsporen, verbeteren en oplossen van blokkades in je lichaam.

Werkwijze

Bij deze behandelmethode lig je op (een matras) op een behandeltafel en draag je bij voorkeur niet knellende kleding. Met behulp van afgestemde, zachte, respectvolle aanraking maak ik contact met jouw lichaam. Als er ergens een blokkade zit, is dit voelbaar in je bindweefsel. Door zachte manuele technieken en gerichte aandacht te gebruiken kunnen blokkades in je bindweefsel als het ware 'ontdooien' en afgevoerd worden. Hierbij kan ontlading van soms lang vastgezette spanning en/of trauma plaatsvinden. Soms is dit proces puur fysiek waarbij je warmte of juist kou kan ervaren, stromen, schokjes of verschuivingen. Soms komen emoties en/of in het lichaam opgeslagen herinneringen voorbij die verbonden zijn met de plek waar op dat moment gewerkt wordt. Zo kan je lichaam op een diep niveau ontspannen en herstellen. En bewegen richting de natuurlijke balans.

Hoe blokkades ontstaan
Een blokkade in het lichaam ontstaat als een heftige gebeurtenis in het moment zelf niet volledig verwerkt kan worden. De ‘lading’ van de heftige gebeurtenis wordt dan door het lichaam lokaal ingekapseld. De functie van zo'n blokkade is dat we er op het moment zelf zo min mogelijk last van hebben en door kunnen gaan. Een overlevingsmechanisme dus. Uiteindelijk helpen onze blokkades de moeilijke situatie te overleven. Ze bewaren als het ware de lading van het voorval die op dat moment zelf niet verwerkt kon worden.
We hebben blokkades in verschillende lagen in ons lichaam, bewust en onbewust. Praten is niet altijd voldoende om toegang te krijgen tot deze diepere lagen van stress/trauma die in het lichaam zijn vastgezet.

Het Cranio Sacrale Ritme
Via zachte aanraking maak ik contact met het ritme van jouw lichaam. Dat ritme, het Cranio Sacrale ritme genoemd, heeft een uitdijende en inkrimpende beweging. En wordt veroorzaakt door de circulatie van ons hersenvocht dat stroomt binnen je hersenen en ruggenmerg (waar je centrale zenuwstelsel zich bevindt). Bij de aanmaak van het hersenvocht zet het hele systeem een beetje uit en krimpt bij de afvoer vervolgens weer in.
Dit ritme is zo belangrijk omdat het de basis vormt van het functioneren van ons volledige zenuwstelsel en daarmee ons hele welzijn beïnvloedt.

Bindweefsel
Het cranio-sacrale systeem staat direct in verbinding met ons bindweefsel-netwerk. De uitdijende en inkrimpende beweging zet zich zo voort via ons bindweefsel-netwerk. Het bindweefsel-netwerk dat alle structuren (elk orgaan, elke spier, elk bloedvat etc.) in ons lichaam omhult en direct of indirect met elkaar verbindt, maakt dat het Cranio sacrale ritme overal in het lichaam voelbaar is
Het cranio-sacrale ritme kan verstoord en het bindweefsel beperkt worden in bewegelijkheid door verhardingen / blokkades als gevolg van traumatische gebeurtenissen, onverwerkte emoties en stress. Door de blokkades neemt de doorstroming af met zeer uiteenlopende klachten tot gevolg.

Lichaamswerk: Missie
bottom of page